Suet.


Suet.
Светоний Транквилл Гай (ок. 69-140)
Римский историк, писатель, биограф, друг и корреспондент Плиния Младшего, личный секретарь императора Адриана. Все его работы по естественной науке и классической древности не сохранились, за исключением некоторых фрагментов, в частности трактата «О знаменитых мужах». Полностью дошел до нас лишь его труд «Жизнеописания знаменитых Цезарей» (от Юлия Цезаря до Домициана), считавшийся в средние века образцом жанра биографии. Так, сочинение Эйнгарда «Жизнь Карла Великого» написано в традициях, заложенных Светонием: сначала излагается история рода и ранние годы жизни героя, затем его общественная или государственная карьера, физический феномен и, наконец, его частная жизнь. Биографии Светония, колоритные изображениями пороков его героев, снискали Светонию репутацию сплетника, но на самом деле факты (или слухи), собранные писателем, изначально призваны развлекать читателя, они зачастую откровенно анекдотичны, но при всем при этом органично уживаются с историческими фактами, весьма выпукло рисуют конкретную эпоху и стиль жизни. В какой-то мере он положил начало жанру светской хроники.

Список древнегреческих имен. 2014.

Смотреть что такое "Suet." в других словарях:

  • Suet — (/ˈsuː.ɪt/) is raw beef or mutton fat, especially the hard fat found around the loins and kidneys.Suet has a melting point of between 45° and 50°C. (113° and 122°F.), and congeals between 37° and 40°C. (98.6° and 104°F). Its low melting point… …   Wikipedia

  • Suet — Su et, n. [OE. suet, dim. fr. OF. seu, suif, F. suif, L. sebum. Cf. {Soap}, {Sebaceous}.] The fat and fatty tissues of an animal, especially the harder fat about the kidneys and loins in beef and mutton, which, when melted and freed from the… …   The Collaborative International Dictionary of English

  • suet — late 14c., solid fat formed in the torsos of cattle and sheep, probably from an Anglo Fr. diminutive of sius, the nominative use of sue, seu tallow, grease, from O.Fr. sieu tallow, from L. sebum tallow, grease (see SEBUM (Cf. sebum)) …   Etymology dictionary

  • suet — ► NOUN ▪ the hard white fat on the kidneys and loins of cattle, sheep, and other animals, used in making puddings, pastry, etc. DERIVATIVES suety adjective. ORIGIN Old French, from Latin sebum tallow …   English terms dictionary

  • suet — [so͞o′it] n. [ME dim. < Anglo Fr sue < OFr sieu, seu < L sebum, tallow: see SOAP] the hard fat deposited around the kidneys and loins of cattle and sheep: used in cooking and as a source of tallow suety adj …   English World dictionary

  • suet — sud est [ sydɛst ] n. m. inv. • mil. XIIe; de sud et est ♦ Point de l horizon situé à égale distance entre le sud et l est (abrév. S. E.). Maison exposée au sud est. Le sud sud est, entre le sud et le sud est. ♢ Partie d un pays située dans cette …   Encyclopédie Universelle

  • suet — [14] Suet goes back ultimately to Latin sēbum ‘tallow’, which also produced English sebaceous [18]. This passed into Anglo Norman as seu or sue, of which a presumed diminutive form *sewet gave English suet. => SEBACEOUS …   The Hutchinson dictionary of word origins

  • suet — [[t]su͟ːɪt[/t]] N UNCOUNT: oft N n Suet is hard animal fat that is used in cooking. You d always have suet pudding for afters …   English dictionary

  • suet — [14] Suet goes back ultimately to Latin sēbum ‘tallow’, which also produced English sebaceous [18]. This passed into Anglo Norman as seu or sue, of which a presumed diminutive form *sewet gave English suet. Cf.⇒ SEBACEOUS …   Word origins

  • suet — n. the hard white fat on the kidneys or loins of oxen, sheep, etc., used to make dough etc. Phrases and idioms: suet pudding a pudding of suet etc., usu. boiled or steamed. Derivatives: suety adj. Etymology: ME f. AF f. OF seu f. L sebum tallow …   Useful english dictionary

  • suet — noun Etymology: Middle English sewet, from Anglo French suet, siuet, from seu, su hard animal fat, from Latin sebum Date: 14th century the hard fat about the kidneys and loins in beef and mutton that yields tallow …   New Collegiate Dictionary


We are using cookies for the best presentation of our site. Continuing to use this site, you agree with this.